Топдипломат ЄС оптимістичний щодо розблокування допомоги Україні Угорщиною

by Max

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель наголосив на необхідності знайти консенсус щодо розблокування 6.6 мільярда євро коштів Європейського фонду миру, з якого державам-членам ЄС відшкодовують витрати на зброю для України. Транші впродовж півтора року блокує Угорщина.

«Ми майже там. Обіцяю: ми шукатимемо і знайдемо спосіб. Не можу дати сто відсотків, але я майже впевнений, що ми досягнемо повної згоди всіма країнами-членами щодо моєї останньої пропозиції», – сказав глава європейської дипломатії за підсумками засідання глав МЗС країн ЄС у Люксембурзі.

Офіс Борреля пропонує дозволити державам-членам Євросоюзу робити добровільні внески до Європейського фонду миру, сподіваючись, що відсутність таких зобов’язань спонукатиме Угорщину відмовитися від блокади.

До кінця свого мандату, який орієнтовно спливає 1 грудня, чинний топдипломат ЄС планує відвідати Україну.

«Але вони (українська сторона – ред.) не хочуть цього робити, доки не буде досягнуто домовленості про розблокування грошей із Європейського фонду миру для України. Ну, власне, вже не для України – це для держав-учасниць, які вже надали Україні військову підтримку і чекають на відшкодування», – зауважив Боррель.

Читайте також: Bloomberg: у ЄС шукають можливість подолати вето Угорщини на кошти Фонду миру для України

Віцепрезидент Євркомісії також повідомив про можливість подовження тренувальної місії ЄС для українських військових ще на два роки.

«Сподіваюся, ми знайдемо консенсус (у Раді ЄС – ред.) щодо подовження її мандату… Українські збройні сили перебувають під великим тиском уздовж лінії фронту, яка є довшою, аніж перед літом, і нам слід продовжувати надавати українським Збройним силам більше можливостей», – наголосив він.

Боррель, крім того, згадав про дискусії з українським колегою Андрієм Сибігою, що долучався до наради міністрів онлайн, довкола плану перемоги України. На думку посадовця ЄС, підштовхнути Росію до переговорів за допомогою сили в осяжній перспективі навряд чи вдасться.

«Ми обговорюємо та доповнюємо, як просувати формулу миру. У політичному і військовому посиленні України є стратегічна логіка, щоб змусити Путіна піти на переговори. Хоча, мушу зізнатися, це виглядає дуже далекою перспективою», – зазначив віцепрезидент Єврокомісії, додавши, що слід боротися з обходом Росією санкцій.

Читайте також: Зеленський анонсує Формулу миру з умовами «справедливого завершення війни» в листопаді

Насамкінець Боррель наголосив на необхідності посилення санкцйного тиску: «Це починається вдома. Ми повинні посилити належну перевірку компаній, які експортують критичні компоненти до третіх країн. Нам потрібні додаткові санкції проти російського тіньового флоту… Тому просимо пропозиції щодо посилення санкцій проти цих кораблів».

У липні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт блокуватиме відшкодування коштів Євросоюзу державам-членам, які надали Україні боєприпаси, доки Київ не дозволить транзит нафти від російського «Лукойлу».

Київ намагався спростувати претензії Угорщини. Хоча «Лукойлу» заборонено транспортувати нафту через Україну, оскільки компанія перебуває під санкціями, обсяги транзиту в липні «залишилися стандартними», заявив цього тижня генеральний директор української енергетичної компанії «Нафтогаз» Олексій Чернишов.

ІНШІ НОВИНИ